Tarcisius School - Katholiek Basisonderwijs & Peuterspeelzaal Tarsientje

Historie van de Tarcisiusschool

Naamgeving van de school:

Tarcisius was een Romeinse jongeling die stierf voor het christelijk geloof. In de Katholieke Kerk wordt hij vereerd als heilige en martelaar. Tarcisius werd in de derde eeuw geboren te Rome. Hij was onderweg om de heilige communie te brengen naar de zieken. Daarbij werd hij lastiggevallen door niet-christenen die er bij hem op aandrongen om de communie  te laten zien. Tarcisius weigerde dit. Vervolgens werd hij door de heidenen gestenigd, die hem dood langs de wegrand lieten liggen.

Tarcisius is de patroon van de misdienaars en arbeiders. Hij wordt afgebeeld met de Heilige Communie, een palmtak en met stenen in zijn hand. Zijn feestdag is 15 augustus. De palmtak is het teken van zijn martelaarschap en de stenen verwijzen naar de manier waarop hij gestorven is.


Tarcisius, geschilderd door de blauwe beren, februari 2012

Geschiedenis van de Tarcisiusschool:

In 1930 richtte de Petrus Canisiusstichting in Hillegersberg de St-Theresiaschool voor meisjes en de St-Tarcisiusschool voor jongens op. Ze werden gevestigd in noodlokalen aan het Hillegondaplein, de Van Lennepstraat en in Lommerijk. Tegelijkertijd werd de opdracht gegeven voor de nieuwbouw voor de lagere scholen aan de Johan de Wittlaan en een kleuterschool aan de Adriaan Paauwlaan.

In 1931 werden de gebouwen betrokken en werd tevens de St-Antoniuskleuterschool opgericht. In het gebouw werd ook een U.L.O. gevestigd.


In 1941 werd Hillegersberg bij Rotterdam gevoegd.


In 1966 zijn de jongens- en de meisjesschool samengevoegd onder de naam St-Tarcisiusschool. Op 1 januari 1967 vroeg het bestuur van de Petrus Canisius Stichting de RVKO (Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs) om de scholen over te nemen. De kleuterschool werd vanwege bijzondere eigendomsrechten van het pand aan de Adriaan Paauwlaan 5 (voormalig Verenigingsgebouw van de parochie) overgedragen aan het kerkbestuur van de Christus Koningkerk in de Statenlaan en werd pas in 1970 overgenomen door de RVKO.


In 1977 werd de U.L.O., inmiddels omgevormd tot de Bergse Plas Mavo, overgedragen aan de Vereniging Katholiek Beroepsonderwijs en ingericht als scholengemeenschap voor mavo/lbo. De St-Tarcisiusschool  ging samen met de St-Antoniuskleuterschool het tijdperk van de basisschool in als Tarcisiusschool voor katholiek basisonderwijs.


In 1990 is er in de zomervakantie brand geweest op de zolder . Er was veel schade, ook in de lokalen. De school werd een jaar aan de Prinses Margrietlaan in een tijdelijke voorziening ondergebracht. Toen de school in 1991 terugkwam aan de Johan de Wittlaan is ook peuterspeelzaal Tarsientje gestart.


In 1995 betrok de Tarcisiusschool een dependance aan de Hillegondastraat.


In 1998 kon naast Johan de Wittlaan 5 en 7 ook Johan de Wittlaan 9 in gebruik genomen worden en was de Tarcisius weer één school.


In 2006 groeide de school weer uit zijn jasje en ging de middenbouw wederom naar een dependance aan de Hillegondastraat. Al na een jaar werd dat pand toegewezen aan VSO De Hoge Brug en verhuisde de Tarcisiusschool naar de Margrietstraat met de groepen 6, 7 en 8. Het hoofdgebouw zit nog steeds aan de Johan de Wittlaan.

 

Laatste Nieuws
Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs
Startpagina Contact Sitemap