Informatie over schoolkompas-app

Informatie over Schoolkompas-app voor keuze VO-school

10 jan 2013 - Leerlingen uit groep 8 van de basisschool en hun ouders kunnen voortaan de Schoolkompas-app gebruiken bij het kiezen van een school voor het voortgezet onderwijs. 200.000 leerlingen staan de komende maanden weer voor deze belangrijke keuze.

Met de nieuwe Schoolkompas-app, die vandaag officieel is gelanceerd, kunnen zij snel en eenvoudig bepalen welke scholen het beste aansluiten bij hun wensen en welke ze tijdens de open dagen in januari en februari zeker willen bezoeken.

De app geeft een uitgebreid overzicht met informatie over een school op 15 kenmerken, zoals leerling- en oudertevredenheid, veiligheid, invulling lesuitval, groepsgrootte en examencijfers. Het is voor het eerst dat basisschoolkinderen in Nederland zo uitgebreid en gemakkelijk informatie over scholen kunnen zoeken.

Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: “We zijn met Schoolkompas gestart zodat scholen kunnen laten zien hoe ze op verschillende vlakken presteren, welke keuzes ze maken en wat toekomstige leerlingen en hun ouders van de school mogen verwachten. Het gaat om veel meer dan alleen examencijfers en slaagpercentages, waar vaak nog teveel de nadruk op ligt. De app laat bijvoorbeeld zien hoe de medezeggenschap georganiseerd is, wat de school doet om een veilige omgeving te creëren en hoe het zorgplan van de school eruit ziet. Kortom: factoren die voor veel ouders en leerlingen van doorslaggevend belang kunnen zijn in de zoektocht naar een passende school.”

De Schoolkompas-app is ontwikkeld door stichting Schoolinfo in opdracht van de VO-raad. De gegevens komen voor het grootste deel uit Vensters voor Verantwoording, het succesvolle project waarbij 98% van de VO-scholen de eigen resultaten presenteert op de website schoolvo.nl. De app is afgeleid van de website schoolkompas.nl die speciaal gemaakt is voor leerlingen uit groep 8 en hun ouders, en waar scholen ook met elkaar vergeleken kunnen worden.

De app is beschikbaar voor de iPhone en smartphones met Android.